Ai nevoie de informatii suplimentare?
Browser-ul nu este suportat
Din pacate, browser-ul folosit nu este compatibil cu website-ul nostru. Te rugam incearca sa accesezi website-ul dintr-un alt browser precum Edge, Chrome, Firefox sau Safari.

Cultura sigurantei

La Toyota, traim si inspiram o cultura a sigurantei in tot ceea ce facem
Siguranta este prioritatea noastra numarul unu. Obiectivul nostru final este zero accidente de circulatie intr-o societate in care oamenii se pot deplasa liber si in siguranta. Aceasta ambitie necesita o abordare completa care se extinde dincolo de siguranta auto si rutiera pentru a include constientizarea si educatia generala in materie de siguranta.
  • Siguranta este inglobata in ADN-ul nostru


    Siguranta a fost intotdeauna o parte integranta a culturii companiei noastre. Inca din 1938, Toyota Motor Corporation din Japonia a lansat un Comitet de siguranta si sanatate si a organizat activitati in cadrul Saptamanii sigurantei. La jumatatea secolului XX, instalatiile au fost adaptate pentru a indeplini standarde si protocoale de siguranta din ce in ce mai stricte. Incepand cu anii '80, campaniile s-au axat pe prevenirea accidentelor grave. Initiata in ianuarie 1992, initiativa STOP6 acopera cele sase aspecte ale proiectului de siguranta TOYOTA 0 (Zero accidente), inclusiv accidentele cauzate de (1) masini in miscare, (2) obiecte grele, (3) contactul cu vehicule, (4) caderi, (5) socuri electrice si (6) temperaturi ridicate. Cu o referinta explicita in Viziunea globala a Toyota din 2011, siguranta va ramane indiscutabil ancorata in cultura companiei noastre.

“Angajamentul meu privind siguranta este de a conduce o cultura bazata pe siguranta, diversa, egala si incluziva in toate activitatile Toyota din Europa.”

Matt Harrison, director operational Toyota Motor Europe
  • Dojo: O unealta esentiala pentru siguranta


    Cultura noastra privind siguranta nu este definita de lucrurile pe care le spunem, ci de lucrurile pe care le facem. De aceea, principalele noastre facilitati logistice si de productie au un asa-numit „dojo” in incinta lor. Dojo inseamna in japoneza „o sala de formare pentru invatare imersiva”. Nou-venitii la Toyota trec de obicei printr-un program de formare extins inainte de a pune piciorul in spatiul de lucru. In dojo, teoria este pusa in practica. Este locul in care oamenii nostri invata tot ceea ce trebuie sa stie despre siguranta la locul de munca, intr-o maniera extrem de vizuala si eficienta.

Imagini dintr-un spațiu dojo


  • De ce este important sa porti ochelari de protectie care sa se potriveasca fetei? Pentru ca impiedica scanteile sau aschiile care se degaja atunci cand se lucreaza cu un ferastrau sa ajunga in ochi.

  • Ergonomia este o parte esentiala a formarii preventive in domeniul sigurantei, acoperind modul in care se ridica in siguranta greutati prin mentinerea spatelui drept si pozitionarea corecta a picioarelor.
  • Angajatii care nu sunt convinsi de importanta incaltamintei de siguranta, de obicei sunt convinsi dupa ce vad demonstratia cu o cutie de conserve zdrobita in cadrul formarii.
  • Zonele de mers pe jos sunt sistematic delimitate cu porti pentru a separa pietonii de vehiculele care circula.
  • Fii vigilent la riscurile de siguranta 

    Formarea este o modalitate eficienta de a introduce siguranta, dar nu este suficienta pentru a mentine subiectul in prim-plan in activitatea de zi cu zi. Mementourile, de preferinta vizuale, sunt esentiale. La operatiunile din Marea Britanie, de exemplu, un Calendar de siguranta creste gradul de constientizare cu un sfat de siguranta zilnic. Acesta ar putea acoperi ergonomia, exercitiile preventive, bunastarea si sanatatea generala, instrumentele si procedurile de siguranta… Si in cadrul Toyota din Europa, luna octombrie este Luna sigurantei si a bunastarii. In fiecare an, se desfasoara o campanie in toate unitatile noastre europene pentru a imbunatati si a asigura in mod continuu siguranta la locul de munca.

  • Sanatate si bunastare generala

    Doar intr-un mediu in care oamenii se simt in siguranta la locul de munca putem sa scoatem ce e mai bun din ei. Siguranta, sanatatea si bunastarea generala merg mana in mana. Este recunoscut la nivel mondial faptul ca suntem mai predispusi la stres in actualul stil de viata modern, iar stresul poate afecta bunastarea fizica si psihica a oamenilor. La Toyota, sunt implementate multe programe preventive pentru a reduce stresul prin oferirea de coaching angajatilor.Se iau masuri pentru a-i incuraja pe oameni sa semnaleze problemele din timp, astfel incat acestea sa poata fi abordate mai rapid. Mai mult ca oricand, trebuie sa avem grija unii de altii. 

Te-ar putea interesa si