Ai nevoie de informatii suplimentare?
Browser-ul nu este suportat
Din pacate, browser-ul folosit nu este compatibil cu website-ul nostru. Te rugam incearca sa accesezi website-ul dintr-un alt browser precum Edge, Chrome, Firefox sau Safari.

Robotica - calea Toyota catre companie de mobilitate

Roboti si oameni - impreuna, pentru o mobilitate mai buna
Robotica face parte din obiectivul Toyota de a se transforma intr-o companie de mobilitate. Toyota doreste sa contribuie la rezolvarea problemelor din lumea reala si sa ajute societatile globale prin dezvoltarea unor noi capacitati de robotica. 
  • Cercetari intense pentru dezvoltarea capacitatilor de robotica 

    Cine nu viseaza la un robot care sa ajute la organizarea cumparaturilor, la impaturirea rufelor si la spalatul vaselor? Pentru un varstnic, un robot de asistenta avansata poate face diferenta intre a trai in propria casa sau a fi nevoit sa o paraseasca. Institutul de Cercetare Toyota (TRI) din SUA se axeaza pe capacitatile si instrumentele robotice care abordeaza provocarile socio-economice, cum ar fi imbatranirea societatii, lipsa fortei de munca si productia durabila.


  • Formarea robotilor

    Cum fiecare locuinta este unica, una dintre provocari este de a face robotii sa functioneze in mod fiabil in fiecare mediu casnic. De aceea, in loc ca robotul sa fie programat sa indeplineasca sarcini predefinite cu anumite obiecte, acesta este invatat sa indeplineasca sarcini arbitrare cu o varietate de obiecte. In acest fel, robotul invata sa faca legatura intre ceea ce vede si actiunile pe care le invata. Cu alte cuvinte, daca un robot invata sarcina de stergere in bucataria simulata a laboratorului, ar putea indeplini aceeasi sarcina in orice bucatarie.


  • Mainile de ajutor ale robotilor 

    Robotii necesita dezvoltarea constanta de noi capacitati. De exemplu, sa luam in considerare „mainile” robotului, sau „prehensoarele”, asa cum sunt numite. In trecut, acestea nu aveau simtul tactil, deoarece se bazau pe informatiile provenite de la camerele externe. Cel mai recent prehensor „Soft Bubble Gripper” are o capacitate mult mai buna de a simti ce face: nu numai ca tine mai bine obiectele in mod pasiv, ci si simte in mod activ cata forta este aplicata.


  • Robotul cartezian

    Cercetatorii nu se sfiesc sa ia in considerare idei mai radicale. Un astfel de concept inovator este un „robot cartezian” care ar cobori de pe un cadru suspendat pentru a indeplini sarcini precum incarcarea masinii de spalat vase, stergerea suprafetelor si inlaturarea dezordinii. Deplasandu-se pe tavan, robotul evita problemele legate de navigarea prin dezordinea de pe podeaua gospodariei. Iar robotul se poate retrage singur la loc, atunci cand se afla in pauza..

  • Va prezentam diferiti roboti Toyota

    Prin tehnologiile sale robotice avansate, Toyota se axeaza in principal pe trei tipuri de servicii de mobilitate. Primul tip se refera la miscarea „fizica”, atunci cand oamenii si obiectele se deplaseaza efectiv in spatiu. Al doilea este miscarea „virtuala”, cand corpul sau o parte a corpului unui operator este deplasat virtual intr-un spatiu indepartat prin intermediul unor avatare sau agenti. Al treilea este miscarea „emotionala”, atunci cand oamenii sunt inspirati sau „miscati” emotional. 


  • Robotul umanoid T-HR3

    Lansat pentru prima data de Toyota in 2017, T-HR3 este un robot umanoid capabil de miscari flexibile care reproduc actiunile operatorului sau uman la distanta. In plus, robotul poate impartasi cu operatorul forta exercitata de si asupra robotului, folosind feedbackul de forta. De la lansarea sa, T-HR3 a fost imbunatatit pentru a putea executa sarcini mai dificile, cum ar fi mersul intr-o maniera mai naturala si ridicarea unei monede. Per ansamblu, robotul a fost rafinat pentru a efectua lucrari mai delicate si pentru a fi mai usor de controlat de la distanta. 


  • Robotul de asistenta umana HSR

    Robotul de sprijin uman HSR: Acest membru al familiei de roboti Toyota reflecta in mod special angajamentul nostru de a imbunatati viata oamenilor, punand accentul pe sprijinul ingrijitorilor si pe viata independenta la domiciliu. Fiind un manipulator mobil compact cu un brat pliabil, HSR poate efectua o varietate de sarcini menite sa imbunatateasca calitatea vietii persoanelor varstnice sau a persoanelor cu dizabilitati.

    De exemplu, acesta poate ridica obiecte de pe podea si scoate obiecte de pe rafturi. Din 2015, Toyota ofera robotul HSR cercetatorilor din intreaga lume ca o platforma de inovare gratuita. Astfel, acestia se pot concentra pe dezvoltarea viitoarelor aplicatii prin efectuarea imediata de teste de teren ale algoritmilor lor intr-un mediu real, fara a fi nevoie sa isi dezvolte propriul robot. 


  • Robotul de reabilitare Welwalk WW-2000

    In 2019, Toyota a lansat noul Welwalk WW-2000, un robot conceput sa ofere sprijin pentru reabilitare persoanelor cu paralizie a membrelor inferioare ca urmare a unui accident vascular cerebral sau din alte cauze. Un model anterior, Welwalk WW-1000, dateaza din 2017, desi Toyota a dezvoltat roboti de asistenta pentru reabilitare inca din 2007 si i-a pilotat inca din 2011. Ultima actualizare include noi caracteristici, cum ar fi o functie de joc care ajuta la motivarea pacientilor si are ca rezultat un antrenament mai eficient pentru mersul pe jos.


  • CUE, robotul care joaca baschet

    CUE a inceput ca un proiect secundar la care au lucrat cativa entuziasti Toyota in timpul liber. Vazand insa potentialul, Toyota a inceput rapid sa sprijine investitii suplimentare si astfel CUE a evoluat… pana la versiunea actuala, CUE5. CUE este un robot care foloseste inteligenta artificiala pentru a calcula singur distanta pana la cos si pentru a inscrie 100% din aruncari. Acesta si-a imbunatatit abilitatile cu fiecare generatie urmatoare. CUE5 poate acum chiar sa demonstreze abilitati de dribling noi, alaturi de abilitatile sale de aruncare a mingii, care au fost apreciate. 

Te-ar putea interesa si