1. Toyota Electrificata
  2. Electric vs Hybrid
Ai nevoie de informatii suplimentare?
Browser-ul nu este suportat
Din pacate, browser-ul folosit nu este compatibil cu website-ul nostru. Te rugam incearca sa accesezi website-ul dintr-un alt browser precum Edge, Chrome, Firefox sau Safari.

Criterii pentru alegerea unei masini electrice sau a uneia hibride

Hibrid sau electric? Hybrid sau Plug-In Hybrid? Care sunt avantajele unei masini electrice? Incercam sa raspundem acestor intrebari.

Pe masura ce oferta de masini electrificate se extinde, iar nivelul de electrificare variaza, in decizia de achizitie a unui model in detrimentul altuia nu mai este atat de relevanta accesibilitatea cat sunt alti factori si nevoi ale soferului. Deci daca vreti sa stiti ce este mai bine sa alegeti, o masina electrica sau una hibrida, raspunsul este: „depinde”.

Toyota are o experienta de peste 20 de ani in tot ce inseamna electrificarea autovehiculelor, ajunsa azi la a cincea generatie de tehnologie, cu peste 15 milioane de masini hibride vandute la nivel mondial. In toata aceasta perioada, solutiile pentru protectia mediului furnizate in gama de masini electrificate Toyota s-au diversificat si se afla acum la un nivel in care conteaza mult cine va conduce masina, in ce fel o va conduce, cat de des si pe ce distante. Fiecare persoana si fiecare stil de condus are o masina electrificata Toyota care i se potriveste.

Tipuri de masini electrificate

Primul pas in alegerea unei masini electrificate porneste de la cunoasterea tehnologiei folosite. In esenta, sistemele electrice folosite in aceste masini includ o baterie care furnizeaza curentul electric, unul sau mai multe motoare electrice care asigura partial sau in intregime propulsia, si un invertor care intermediaza alimentarea motorului de catre baterie si alimentare bateriei de catre motor.
In functie de arhitectura sistemului de propulsie, masinile electrificate pot fi complet electrice, cu propulsia asigurata in totalitate de baterie si motor electric, sau hibride, cu propulsia asigurata de o combinatie intre motorul electric si un motor termic, unde fiecare dintre cele doua motoare actioneaza in proportie diferita in functie de modelul masinii si de situatie. La randul lor, masinile hibrid pot avea tehnologie hibrid in serie, in paralel sau multimodal, unde motorul termic are doar rolul de a alimenta bateria (serie), preia propulsia asistat de motorul electric (paralel) sau poate sa lucreze si independent si in echipa cu motorul electric (multimodal).

O a doua clasificare pentru masinile hibride se refera tot la participarea motorului electric in propulsia masinii. Avem hybrid, in care masina poate fi condusa pe distante scurte ca un vehicul complet electric, mild hybrid, in care motorul electric participa la propulsie dar nu o poate prelua in intregime, si micro hybrid, in care motorul electric opreste motorul termic cand masina e in pozitie neutra si il reporneste cand soferul trece intr-o treapta de viteza.

Nu in ultimul rand, gama Toyota include masini plug-in hybrid, care sunt similare masinilor full hybrid dar au o baterie electrica de mai mare capacitate, care se poate incarca la priza si ofera o autonomie mai mare in deplasarea complet electrica

Toyota Plug-In Hybrid

Tu ce model Plug-In Hybrid alegi?
Afla mai multe

Cand are sens achizitia unei masini electrice?

Poate cel mai evident avantaj al unei masini cu propulsie complet electrica este absenta completa a emisiilor de gaze daunatoare pentru mediu. Masina electrica este varianta cea mai prietenoasa cu mediul inconjurator.

Are sens sa achizitionati o masina complet electrica daca aveti nevoie de masina pentru drumuri prin oras sau pe distante scurte, intre 100 km si 200 km de la o reincarcare la urmatoarea. Chiar daca modele Toyota precum SUV-ul bZ4X pot obtine autonomii de peste 500 km, performantele masinii electrice pot fi influentate foarte mult de conditiile de trafic, conditiile meteo si alti factori imprevizibili.

In ceea ce priveste reincarcarea, si aici soferii de masini electrice sunt avantajati, deoarece costul curentului electric este mult mai mic in prezent decat costul combustibilului. Pe de alta parte, reteaua de statii de incarcare nu este inca foarte bine dezvoltata la nivel national, astfel incat un traseu mai lung prin tara cu masina electrica nu este chiar usor de planificat.

Nu in ultimul rand, structura unei masini complet electrice este mai simpla decat cea a unei masini cu motor termic sau cea a unei masini hibride. Functionarea masinii electrice implica mai putine componente, ceea ce inseamna mai putine lucruri care se pot strica.

Incarcarea masinii electrice

Cum se incarca masina ta electrica?
Afla mai multe

Cand are sens achizitia unei masini hibride?

Masinile hibride, tehnologie inovata de Toyota si perfectionata de-a lungul timpului, aduc laolalta sub capota avantajele ambelor tipuri de propulsie, electrica si termica, si reduc dezavantajele ambelor sisteme.

Prin faptul ca in toate versiunile de masina hibrida motorul electric preia o parte din propulsie sau din activitatea motorului termic, consumul de carburant este redus si eficientizat, iar impactul asupra mediului este diminuat.

In mediul urban, masinile hibride au cu adevarat ocazia sa straluceasca. Cand alegi deplasarea in mod complet electric obții o serie de avantaje, atat pentru sofer cat si pentru mediu. Consumul de carburant este puternic redus, pornirea si oprirea sunt mult mai line, iar franele se uzeaza mult mai greu. Deplasarea complet electrica permisa de masinile hibride in mediul urban este cea mai prietenoasa opțiune pentru atmosfera urbana, iar emisiile sunt reduse considerabil.

Ca atare, achizitia unei masini cu propulsie hibrida are sens pentru acei soferi care sunt interesati de protectia mediului inconjurator, dar nu vor sau nu pot sa renunte la autonomia extinsa. Atat pe modelul cu incarcare a bateriei la priza cat si pe cel full hybrid, autonomia masinii este practic nelimitata.

Pentru soferul care isi doreste o masina pe care sa o foloseasca atat in oras cat si in afara orasului, masinile hibride din gama Toyota sunt alegeri firesti. Posibilitațile si variantele oferite de accesul la ambele tipuri de propulsie, convenționala si electrica, fac din masina hibrid mixul care se pliaza cel mai bine pe nevoile soferului cu cerințe mixte. In timp ce in oras avantajele motorului electric sunt folosite la maximum, la drum lung dezavantajele motorului electric devin insignifiante prin accesul la propulsie convenționala, care elimina temerile legate de autonomie si acces la stații de incarcare.

O dificultate a masinilor hibride cu incarcare la priza, insa, provine din faptul ca daca bateria nu este incarcata, fiind de mari dimensiuni, ea nu face decat sa adauge la masa autovehiculului si, in cele din urma, sa majoreze consumul de combustibil.

Acest aspect dispare in cazul masinilor cu propulsie complet hibrida, unde frana regenerativa si alte tehnologii ii permit bateriei sa se incarce exclusiv pe cont propriu.

Intreaba un hibrid

Afla care sunt parerile modelelor hibride Toyota despre principalele mituri care circula despre ele
Afla mai multe

Concluzie: hibrida sau electrica?

Toyota a pornit inca din 1997 pe drumul electrificarii masinilor, iar azi are in plan sa dezvolte cea mai mare gama de vehicule electrificate, cu peste 40 de masini noi sau actualizate lansate pana in 2025. Odata ajuns pe pagina Toyota in zona gamei de masini electrificate, un posibil cumparator are o lista lunga de posibilitati foarte bune dintre care sa aleaga, asa ca e bine ca decizia de achizitie sa se bazeze pe cateva criterii pragmatice.

Atat masinile electrice cat si cele hibride sunt din ce in ce mai accesibile ca pret si ca timp de livrare, deci vor trebui sa primeze criterii legate de eficienta si mod de utilizare.

O masina electrica este potrivita pentru soferul urban care poate parca autovehiculul la loc ferit si are constant acces la o retea bine dezvoltata de statii de incarcare. O masina electrica este cea mai buna optiune ca intretinere, ca eficienta, ca nivel de poluare fonica si din multe alte puncte de vedere. Ea reprezinta viitorul inevitabil al deplasarii pe carosabil fara daune aduse mediului inconjurator.

O masina hibrida, pe de alta parte, este solutia soferului pragmatic din ziua de azi, care momentan nu se poate distanta complet de propulsia cu energie termica. Emisiile daunatoare pentru mediu nu sunt eliminate complet, dar sunt mult mai reduse decat in cazul unei masini cu propulsie traditionala. Fara a sacrifica autonomia, deci, o masina hibrid reduce consumul de combustibil si optimizeaza resursele folosite in deplasare, cu un puternic accent pus pe protectia mediului.

Intreaba un hibrid

Descopera gama de vehicule Toyota Hybrid, Plug-In Hybrid sau electrice.
Afla mai multe